Yosemite National Park, Californië - Tioga Tours (2024)

Hoog in de Sierra Nevada ligt Yosemite National Park. Het landschap is afwisselend: hoge bergen, watervallen, meren en bossen met de grootste sequoiabomen ter wereld. De mooiste bezienswaardigheden van Yosemite National Park zijn Tioga Road, de Yosemite Falls en Glacier Points uitzicht over de Yosemite-vallei. De vallei wordt ook wel ‘the incomparable valley’ (het onvergelijkbare dal) genoemd en is met zijn hoge watervallen en enorme granieten rotsformaties de belangrijkste bezienswaardigheid en tevens het centrum van het park. De naam Yosemite betekent letterlijk ‘onder hen zijn moordenaars’. Het is een afgeleide vorm van een indiaans woord waarmee de oorspronkelijke bewoners van de regio aangeduid werden. Yosemite is al sinds 1890 een nationaal park.

Bezienswaardigheden & activiteiten Yosemite National Park

Toegang reserveren & wegwerkzaamheden

Een reservering is in 2024 vereist om Yosemite National Park binnen te rijden. Kijk op tiogatours.nl/parken-reserveren. Lees je voor je vertrek goed in over de status van de wegen via nps.gov/yose/planyourvisit/roadwork.htm.

Yosemite Valley

Yosemite Valley is uitgesleten door gletsjers, die zich een weg baanden door het granieten gesteente. De hardste en meest massieve rotsblokken, zoals El Capitan en Half Dome, bleven intact. El Capitan is een favoriete bestemming voor ervaren klimmers en is de grootste granieten monoliet op aarde. Half Dome is de bekendste bezienswaardigheid in Yosemite National Park en torent bijna 1.500 meter boven de vallei uit. De beklimming van Half Dome is een populaire en uitdagende dagtocht. Je bedwingt de steile reus op je wandelschoenen, kabels aan weerszijden van het pad geven je steun. De Half Dome-hike is mogelijk van eind mei tot begin oktober, inschrijven kan via een 'lottery'-systeem op recreation.gov. Andere hoogtepunten van de Yosemite Valley zijn de Yosemite Falls en Tunnel View. Door Yosemite Valley rijdt een gratis shuttlebus. In Yosemite Valley liggen Half Dome Village (voorheen Curry Village) en Yosemite Village. Hier vind je grote kampeerterreinen, hotels en winkeltjes.

Watervallen

De Yosemite-waterval is met zijn 740 meter een van de hoogste watervallen ter wereld. De waterval is tien keer hoger dan de Niagara, en twee keer zo hoog als het Empire State Building. De waterval bestaat uit drie gedeelten; de Upper Fall, Middle Cascades en Lower Fall. Tijdens droge periodes in de zomer en het najaar kan de waterval deels of zelfs helemaal droogvallen. Een waterval die het hele jaar door te zien is, is de 190 meter hoge Bridalveil Fall. Deze waterval is de eerste waterval die je ziet wanneer je de vallei inkomt. Hoe groot de waterval is, is afhankelijk van de regenval en het seizoen.

Tunnel View

Vanuit dit punt kun je (van links naar rechts): El Capitan, Clouds Rest, Half Dome, Sentinel Dome, Cathedral Rocks en Bridalveil Fall zien. Dit punt mag je, zeker als het je eerste bezoek aan Yosemite is, niet vergeten.

Mirror Lake Trail

Een verhard pad leidt je vanaf de shuttlehalte naar het glanzende Mirror Lake, waarin je Half Dome en de omringende kliffen weerspiegeld ziet. Mirror Lake heeft meestal een lage waterstand; in de lente en vroege zomer staat het water het hoogst. Aan het eind van de zomer wordt Mirror Lake ook wel 'Mirror Meadow' genoemd, omdat je dan gras- en zandgrond ziet. De wandeling is 3,2 kilometer als je heen en terug loopt over hetzelfde pad. Wil je een rondwandeling van 8 kilometer maken, dan kun je de loop trail volgen vanaf Mirror Lake. Je loopt dan langs Tenaya Creek, twee bruggen en Tenaya Canyon.

Glacier Point Road

Een van de mooiste uitzichten van Yosemite vind je bij Glacier Point, aan het eind van de gelijknamige weg. Vanaf de parkeerplaats aldaar wandel je in enkele minuten wandelen naar het uitzichtpunt. Je staat hier op bijna 2.200 meter hoogte en op bijna 1.000 meter boven Half Dome Village (voorheen Curry Village) op de valleibodem. Je kunt erg ver kijken en ziet grote delen van de Yosemite-vallei, met Half Dome, Vernal Fall en Nevada Fall, het ravijn van de Tenaya Creek en de Upper en Lower Yosemite Falls. Glacier Point Road is 25 kilometer lang en behoorlijk kronkelig. Rijd je met een (grote) camper? Rijd dan rustig en voorzichtig. Na acht kilometer kom je bij Badger Pass Ski Area. Van oktober/november tot en met mei wordt de weg vanaf hier afgesloten, tijdens de wintermaanden kun je op ski’s verder. Aan de Glacier Point Road vind je onder andere Washburn Point (met uitzicht op drie watervallen) en de Taft Trail (een pad naar een 360-graden panorama bij Sentinel Dome, 3,5 km round trip). Een indrukwekkende, maar inspannende wandeling die start bij Glacier Point, is de Panorama Trail (13,6 km). Je wandelt langs Illiouette Fall en ziet het oostelijke deel van de Yosemite-vallei. Ook wandel je langs Vernal Fall en Nevada Falls. Je kunt het beste met de bus naar Glacier Point gaan en vanaf daar je wandeling starten; je wandelt dan naar beneden naar Yosemite Valley.

Tioga Road

Yosemites Tioga Road is een van de hoogstgelegen wegen van de Verenigde Staten. De weg is doorgaans open van mei/juni tot oktober/november. Als de Tioga Road nog gesloten is, controleer dan bij het bezoekerscentrum in Yosemite National Park of je de Sonora Pass kunt rijden ten noorden van de Tioga Road. De Sonora Pass is namelijk eerder geopend dan de Tioga Road. Voor de actuele status van de Sonora Pass kun je ook kijken op deze website.Omdat deze weg zo hoog ligt, heb je voortdurend prachtige uitzichten. Het hoogste punt is Tioga Pass, op 3.031 meter. Langs de weg vind je van alles een beetje: immense granieten rotsen, verstilde bergmeren, uitgestrekte weides, een groeve met sequoiabomen en zelfs een paar trails naar de noordkant van Yosemite Valley. Tenaya Lake en Tuolumne Meadows zijn hoogtepunten langs de Tioga Road. Het Tenaya Lake is een van de grootste meren van Yosemite en wordt omgeven door massieve, ruige bergen. In de zomer kun je aan de oostelijke oevers zonnebaden en in het meer zwemmen. De Tuolumne Meadows zijn grote, groene uitgestrekte weides, waardoor de Tuolumnerivier zich een weg baant. Olmsted Point is een van de beste uitzichtpunten langs de weg. Vanaf dit punt kun je erg ver kijken over de granieten toppen van de Sierra Nevada, met daartussen verschillende meertjes. Ook Half Dome is vanaf hier te zien.

Wawona / Mariposa Grove

De Mariposa Grove is de grootste sequoiaboomgaard van Yosemite. Hier staan Giant Sequoia’s, waarvan de bekendste de Grizzly Giant is. Deze boom is naar schatting 2.700 jaar oud en is daarmee de oudste sequoiaboom ter wereld. Ook bekend is de California Tunnel Tree, waar je doorheen kunt lopen. Bezoek ook het Wawona Hotel uit 1879. Naast het hotel ligt het Pioneer Yosemite History Center. Hier zie je enkele historische gebouwen en postkoetsen. De Mariposa Grove Road is dicht voor privéverkeer. Neem vanaf juni de gratis parkshuttle, die vertrekt bij Mariposa Grove Welcome Plaza. De parkeerplaats is in de zomermaanden vaak al halverwege de ochtend vol.

Hetch Hetchy & Big Oak Flat

Zoals je al bij de geschiedenis kon lezen, staat Hetch Hetchy Valley inmiddels al meer dan tachtig jaar onder water. Aan het begin van de route vind je de Tuolumne Grove en Merced Grove met sequoiabomen (bereikbaar voor alle voertuigen). Bezichtig aan het eind van de weg de O-Shaughnessy Dam, die het drinkwater verzorgd voor huishoudens in de Bay Area en wandel langs de Wapama Falls (rondwandeling 8 km). Let op: de toegestane voertuiglengte op de toegangsweg (Evergreen Road) naar Hetch Hetchy is maximaal 25 feet.

Korte wandelingen

Een mooie, korte wandeling is die naar de basis van Bridalveil Fall (0,8 kilometer) of die naar Lower Yosemite Fall (1,6 kilometer). Een van de meest populaire korte hikes in Yosemite is de Mist Trail (2,6 tot 8,7 km round trip). Naar de brug bij Vernal Fall is het zo'n 2,6 km round trip. Via een serie traptreden kun je de top van de Vernal Fall bereiken (3,9 km round trip) en steil omhoog doorlopen naar de Nevada Fall (8,7 km round trip). Als je wilt kun je ook een langere combinatie maken via de John Muir Trail en de Panorama Trail, kijk hiervoor ter plaatse in de brochure.

Vervoer in en om Yosemite National Park

Lees het kopje Toegang reserveren & wegwerkzaamheden voor up to date info

Tioga Road en Glacier Point Road

De Tioga Road en Glacier Point Road zijn wegen dwars door de bergen. In verband met sneeuwval zijn de wegen doorgaans gesloten van oktober/november tot mei/juni. Voor actuele wegcondities kun je kijken op de website van de National Park Service: www.nps.gov/yose.

Wawona Road

Op de website van Yosemite staat een hoogterestrictie wat betreft de tunnel op de Wawona Road. Deze tunnel is 10'2" bij de buitenste witte lijn. De meeste campers zijn iets hoger dan dat, voornamelijk door de airco op het dak. Alle voertuigen die in Californië de weg op mogen (dat is tot 14'3" hoog), passen door de tunnel zo lang zij dicht bij de dubbele middenlijn van de weg blijven.

YARTS en Hikers' Bus

Als je op een van de campings of in een van de hotels buiten Yosemite verblijft, kan het slim zijn gebruik te maken van de YARTS-bussen. Een entreereservering is dan niet nodig. De bussen rijden op vier routes, bekijk ze op https://yarts.com/routes-schedules/:

  1. Highway 120: Vanuit Sonora over Highway 120 naar Yosemite Valley
  2. Highway 140: vanuit Merced over Highway 140, via Mariposa, Midpines en El Portal naar Yosemite Valley
  3. Highway 41: vanuit Fresno over Highway 41 via Coarsegoald, Oakhurst en Fish Camp naar Yosemite Valley
  4. Highway 395/120 East: vanuit Mammoth Lakes over Highway 120 (Tioga Road) via June Lake, Lee Vining, Tuolumne Meadows naar Yosemite Valley

Het verschilt per lijn wanneer ze rijden; over het algemeen kun je gebruikmaken van de bussen tussen half mei en eind september. De bus over de Tioga Road rijdt natuurlijk alleen wanneer de Tioga Road open is. Dit verschilt per jaar. Reserveren wordt aangeraden en kan via www.yarts.com. Eenmaal in het park kun je gebruikmaken van de gratis shuttlebussen in de vallei.

Vervoer (shuttlebussen & YARTS)

Per gebied vertellen we je hieronder de mogelijkheden

  • Valley: In de Valley van Yosemite National Park rijden gratis shuttlebussen. De bussen rijden met grote regelmaat. De bus stopt bij de accommodaties, winkels en belangrijkste bezienswaardigheden, wandelroutes en uitzichtpunten.
  • Mariposa Grove: Geen shuttlebus vanuit de Valley, boek YARTS/Highway 41. Voor alle reizigers geldt: De Mariposa Grove Road is dicht voor privéverkeer. Neem vanaf juni de gratis parkshuttle, die vertrekt bij Mariposa Grove Welcome Plaza.
  • Tioga Road: Reserveer via YARTS, route Highway 395/120E. Tussen Olmstead Point en Tuolumne Meadows Lodge rijden wel gratis shuttlebussen.
  • Glacier: Er is geen shuttlebusvervoer naar Glacier Point, maar je kunt wel tickets kopen voor een Bus Tour. De bussen rijden zodra Glacier Point Road open (eind mei tot en met eind oktober). Veel reizigers kopen een one-way ticket van de Valley Lodge naar Glacier Point en wandelen terug naar de vallei.
  • Alle info over shuttlebussen en vervoer vind je op www.nps.gov/yose/planyourvisit/publictransportation.htm

Feiten

StaatCalifornië
Oppervlakte3.081 km²
Hoogte549 (Hetch Hetchy) tot 3.997 meter (Mount Lyell)
Opgericht1 oktober 1890
Bezoekers per jaar4.000.000
TijdzonePacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart.Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Het weer in Yosemite is erg divers, maar over het algemeen vrij mild. Op hoger gelegen plaatsen vriest het echter al vroeg in de winter en door sneeuwval zijn sommige wegen meerdere maanden per jaar gesloten. In de vallei blijft de dagtemperatuur in de winter enkele graden boven het vriespunt en in de zomer is het er heerlijk weer: temperaturen van 25 tot 30 graden zijn eerder regel dan uitzondering. Hieronder worden de gemiddelde temperaturen voor de vallei genoemd. Voor de temperaturen in hoger gelegen gebieden zoals Tuolumne Meadows, moet je 6 tot 11 graden van de temperatuur in de vallei aftrekken.

De maanden mei en juni zijn geschikte maanden om Yosemite te bezoeken, de watervallen zijn dan op hun mooist. Ook zul je in deze tijd veel wilde bloemen in bloei zien. Met temperaturen tussen de 22 en 27 graden zijn deze maanden zeer geschikt voor verschillende buitenactiviteiten. Ook april kan al aangenaam zijn, met gemiddelde dagtemperaturen van 18 graden. Wat de neerslag betreft is april een overgangsmaand: er valt lang niet zoveel neerslag als in de vijf voorgaande (winter)maanden, maar het is beduidend natter dan in de droge zomermaanden.

In juli en augustus valt er zo weinig neerslag dat sommige watervallen langzaam opdrogen. In deze maanden kan het erg druk zijn. In de vallei worden overdag vaak temperaturen van 30 graden Celsius bereikt. Bezoek in de zomermaanden zeker Tuolumne Meadows, daar zijn de bloemen volop in bloei. Ook de maanden september en oktober zijn aangenaam: het wordt gemiddeld 28 en 22 graden en er ligt nog geen sneeuw.

Vanaf oktober moet je rekening houden met afsluiting van hoger gelegen wegen door sneeuwval. Van november tot en met maart valt er in de bergen veel sneeuw. In de vallei valt er vooral regen. De beroemde Tioga Road sluit vaak al vroeg in november, evenals de weg naar Glacier Point. Wintersportliefhebbers kunnen in de winter terecht in Badger Pass Ski Area voor zowel skiën als langlaufen. Houd er wel rekening mee dat sneeuwkettingen vaak verplicht zijn. De wegen gaan doorgaans pas in mei of juni weer open. Vooral de Tioga Road, de toegangsweg vanaf de oostkant van Yosemite, kan lange tijd gesloten blijven.

Natuur, flora & fauna

Flora

De laagst gelegen zone is het gebied van Hetch Hetchy (549 meter). Dit gebied wordt de foothill-woodland zone genoemd, hier is het in de zomer warm en droog en in de winter valt er weinig tot geen sneeuw. In dit gebied onderaan de bergen vind je eikenbomen, seringenbomen en andere groenblijvende struiken. Iets hoger, op 900 meter, ligt het Lower Montane Forest. Wawona, Big Oak Flat en de Valley behoren tot deze zone. In het mediterrane klimaat groeien eiken, ponderosadennen, wierookceder (incense-cedar) en witte sparren. De volgende zone is het Upper Montane Forest. Deze zone beslaat de gebieden die je vanaf de Tioga Road en Glacier Point Road kunt zien. Hier zijn de zomers kort en koel, en de winters nat en wit. Er groeien veel wilde bloemen, jeneverbesstruiken, rode sparren en Jeffrey pine, waarvan de schors naar vanille ruikt. De nog hoger gelegen subalpinebossen (vanaf 2.450 meter) bestaan onder andere uit witte dennen en hemlocksparren. In juli en augustus staan de bergweiden vol bloemen. Niet ver daarboven is de boomgrens (2.900 meter).

Fauna

In de open valleien jaagt de rode Sierra Nevadavos. ’s Nachts zoekt hij beschutting in de dichte bossen, net als zwarte beren en muildierherten. Roofdieren worden aangetrokken door de vlaktes met groene grassen en doen zich hier te goed aan het water en kleinere dieren. In de hoger gelegen coniferenbossen leven lynxen, uilen en slangen. Nog hoger, boven de boomgrens, zwerven vooral kleine knaagdieren rond, zoals de pika en de marmot. Deze kleine knagers kun je overigens ook in de lager gelegen gebieden tegenkomen. Het Sierra Nevadadikhoornschaap kun je alleen rond Tioga Pass zien, hier leeft een kleine kudde.

Geschiedenis

In de ijstijd van drie miljoen jaar geleden hebben gletsjers de Yosemitevallei uitgesleten. De vallei wordt nu omsloten door enorme granieten wanden, die tot ongeveer negenhonderd meter de hoogte in reiken. De eerste inheemse volkeren doorkruisten het gebied zesduizend jaar geleden. Ze leefden van noten en vruchten, de jacht en visvangst en ruilden hun goederen met de bewoners rondom Mono Lake, de leden van de Pauitestam. Toen in de negentiende eeuw de kolonisten arriveerden, werd Yosemite bewoond door de Ahwaneechee-indianen.

Tot 1848 was Yosemite vrij onbekend bij de kolonisten. De ontdekking van goud in de Sierra Nevada bracht daar verandering in. Duizenden goudzoekers trokken naar het gebied. In 1851 leidde de voortdurende strijd om grondgebied tussen indianen en goudzoekers tot de Mariposa Indian War. Op 27 maart 1851 trok het door de staat bevoegde Mariposa Bataljon de Yosemitevallei in om de oorspronkelijke bewoners te verdrijven.

Al snel verspreidden de verhalen over de schoonheid van het gebied zich en in 1855 vonden de eerste toeristen hun weg naar Yosemite. Schilders, tekenaars en fotografen waren enthousiast over wat ze zagen. Negen jaar later, midden in de Amerikaanse Burgeroorlog, wist een groep invloedrijke bewoners van Californië het Congres en president Abraham Lincoln ervan te overtuigen Yosemite Village en de Mariposa Grove te benoemen tot het eerste ‘public preserve’ van de staat. Dit was het begin van een politieke lobby, vooral onder aanvoering van natuurbeschermer John Muir. Hij werkte er in de bosbouw en bestudeerde ondertussen de natuur, flora en fauna en schreef er artikelen over. Muir verzamelde een netwerk van natuurliefhebbers, schrijvers en kunstenaars om zich heen, die stuk voor stuk overweldigd werden door de natuur van Yosemite.

De lobby leidde ertoe dat het Congres van de Verenigde Staten op 1 oktober 1890 een groot gebied rondom Yosemite Village benoemde tot nationaal park, zoals al eerder met Yellowstone gebeurde. In de jaren die volgden groeide het beschermde natuurgebied. Er werd fel gestreden om Hetch Hetchy Valley te beschermen, maar het kon niet voorkomen worden dat het gebied werd ingedamd en als waterreservoir voor de Bay Area ging dienen.

Yosemite National Park, Californië - Tioga Tours (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Otha Schamberger

Last Updated:

Views: 5946

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Otha Schamberger

Birthday: 1999-08-15

Address: Suite 490 606 Hammes Ferry, Carterhaven, IL 62290

Phone: +8557035444877

Job: Forward IT Agent

Hobby: Fishing, Flying, Jewelry making, Digital arts, Sand art, Parkour, tabletop games

Introduction: My name is Otha Schamberger, I am a vast, good, healthy, cheerful, energetic, gorgeous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.