Yosemite National Park bezoeken: tips & de mooiste bezienswaardigheden (2024)

Yosemite National Park is een van de mooiste nationale parken in Amerika. Wil je Yosemite National Park bezoeken? Check deze tips en bezienswaardigheden.

Inhoud verberg

1 Wat is Yosemite National Park?

2 Yosemite National Park bezoeken: praktische tips

3 Overnachten in Yosemite National Park

4 Beren in Yosemite

5 Yosemite National Park bezienswaardigheden

6 Boek een reis naar Californië

Wat is Yosemite National Park?

Yosemite National Park is een van de 63 nationale parken in Amerika en ligt in het oosten van de staat Californië. De dichtstbijzijnde grote steden zijn Sacramento en San Francisco. Vanaf hier is het ongeveer vier uur rijden naar het centrum van het park.

Een bezoek aan Yosemite National Park is een van de hoogtepunten tijdens een rondreis in West Amerika. Het is een park vol steile rotsformaties, watervallen, bos (met sequoia’s) en er zijn veel wandelpaden. Er leeft veel wildlife in het park, met een beetje geluk kun je hier zelfs beren zien.

Yosemite National Park bezoeken: praktische tips

Hoe kom je in Yosemite National Park? Wat is de beste tijd om het park te bezoeken? Hoeveel tijd heb je nodig?

Hoe kom je in Yosemite National Park?

Er zijn vier verschillende ingangen waaruit je kunt kiezen om het park in te komen:

 • Big Oak Flat Entrance – goed bereikbaar vanaf San Francisco
 • Arch Rock Entrance – goed bereikbaar vanaf Mariposa
 • South Entrance – goed bereikbaar vanaf Oakhurst
 • Tioga Pass Entrance – de enige ingang aan het oosten, goed bereikbaar vanaf Lee Vining
Yosemite National Park bezoeken: tips & de mooiste bezienswaardigheden (1)

Het is afhankelijk van de periode van het jaar welke ingang je gebruikt, ze zijn namelijk niet altijd open. Zo is de ingang aan de Tioga Pass een groot deel van het jaar gesloten wegens sneeuw.

Wat kost een bezoek aan Yosemite National Park?

Toegang tot Yosemite National Park is niet gratis. Een toegangsbewijs kost $35 per auto inclusief inzittenden (prijs 2024) en is 7 dagen geldig. Als je van plan bent om tijdens je rondreis in Amerika meer nationale parken aan te doen, dan kan het voordeliger zijn om een jaarpas (America the Beautiful – National Parks and Federal Recreational Lands Annual Pass) aan te schaffen, deze kost $80.

Meer informatie over toegangsprijzen vind je op deze website.

Toegang Yosemite National Park: reserveringen

In 2022 is er een pilot gestart met een reserveringssysteem om te zien of de drukte in het park op deze manier beter verspreid kan worden. Dit was blijkbaar een succes, want ook in 2024 moet je voor sommige dagen reserveren om het park te bezoeken.

Wanneer heb je een reservering nodig?

Als je door of het park inrijdt op deze dagen heb je een reservering nodig:

 • 10 t/m 25 februari: gehele dag reservering nodig op zaterdag, zondag en de verjaardag van Washington (19 februari).
 • 13 april t/m 30 juni: van 5 uur ‘s ochtends tot 4 uur ‘s middags op zaterdag, zondag en feestdagen (27 mei en 19 juni).
 • 1 juli t/m 16 augustus: elke dag van 5 uur ‘s ochtends tot 4 uur ‘s middags.
 • 17 augustus t/m 27 oktober: van 5 uur ‘s ochtends tot 4 uur ‘s middags op zaterdag, zondag en feestdagen (2 september en 14 oktober).

Reis je buiten deze tijden het park in, dan hoef je niet te reserveren. De data en tijden kunnen wijzigen, dus check altijd de officiële website voor de laatste informatie.

Wanneer heb je geen reservering nodig? Als je een reservering hebt voor een van de faciliteiten in het park (bijvoorbeeld camping of lodge), een wilderness permit om te gaan backpacken of een permit voor het beklimmen van de Half Dome. Je hebt ook geen reservering nodig als je het park op de fiets of te voet bezoekt.

Hoe kom je aan een reservering?

Er zijn verschillende momenten om een reservering te maken.

 • De meeste plekken komen beschikbaar op 5 januari 2024.
 • Daarna zijn komen er extra plaatsen beschikbaar 7 dagen voor de datum van je bezoek.

Reserveringen zijn via deze website te boeken. Je betaalt $2 administratiekosten.

De reservering is geldig voor drie achtereenvolgende dagen. Als je deze aanvraagt voor vrijdag, dan is deze dus ook op zaterdag en zondag geldig. Maar je moet wel op vrijdag aankomen. Je hoeft per auto met inzittenden maar een reservering aan te vragen.

Meer informatie over reserveringen en permits in Yosemite

 • Lees hier meer over het reserveringssysteem.
 • Op deze pagina vind je antwoorden op de veel gestelde vragen van het nieuwe systeem in Yosemite.
 • Check deze pagina voor alle soorten permits in Yosemite.
 • Reserveringen kun je maken via deze pagina. Wil je het park op specifieke data bezoeken? Maak dan eerst een account aan en “oefen” alvast met reserveren. Dan wet je precies wat je moet doen als de reserveringen in de verkoop gaan.

Wat is de beste reistijd voor Yosemite National Park?

Het park is het gehele jaar geopend, maar vanwege de hoge ligging en de grote kans op sneeuw kun je niet het hele jaar alle bezienswaardigheden zien. Yosemite National Park bezoeken is dan ook vooral een aanrader in de maanden juni tot en met oktober.

Een groot voordeel van een bezoek in juni is dat de watervallen op hun mooist zijn (vanwege smeltende sneeuw). In juli en augustus kan het extreem druk zijn in het park. Als je de keuze hebt, dan zou ik ervoor kiezen om in juni of september te gaan.

Hoeveel tijd heb je nodig voor een bezoek aan Yosemite?

Voor een bezoek aan Yosemite National Park heb je minstens twee volle dagen nodig. Een dag om de bezienswaardigheden in Yosemite Valley te bekijken en een dag om Tioga Pass uit te rijden. Wil je ook gaan wandelen? Zorg dan voor nog een extra dag (of twee).

Vervoer in Yosemite National Park

Yosemite National Park bezoeken: tips & de mooiste bezienswaardigheden (2)

Om in Yosemite Valley (het centrale deel van Yosemite National Park) heb je een auto nodig, maar ter plekke kun je die beter laten staan. De parkeerplaatsen zijn overvol na negen uur ‘s ochtends en ook de wegen zijn niet om door te komen, er staat vaak file.

Gelukkig hebben ze in het Yosemite een mooi systeem met shuttlebussen. Deze bussen zijn gratis en stoppen op wel twintig verschillende plaatsen in Yosemite Valley. Op deze pagina (stukje naar onderen scrollen) kun je een kaartje vinden met alle haltes van de shuttlebus.

Tip! Ga je een roadtrip in West-Amerika maken en ben je op zoek naar een handig roadbook of persoonlijke reisgids om mee te nemen tijdens je reis? Neem dan een kijkje in de Op reis met Co Shop! In deze webshop vind je een compleet West-Amerika roadbook, maar je kunt voor een klein prijsje ook losse bouwstenen kopen zoals de Yosemite National Park Bouwsteen. Hiermee kun je zelf je eigen reisgids samenstellen!

Overnachten in Yosemite National Park

Goedkope hotels ga je niet vinden in Yosemite National Park, hou daar maar vast rekening mee. Er zijn diverse plekken om te slapen en in alle gevallen is het raadzaam om ze vooraf te reserveren.

Een hotel in Yosemite Valley

Overnachten in Yosemite doe je in Yosemite Valley. Dit is de place to be (vergelijkbaar met het centrum van een stad). Hier vind je vrijwel alle accommodaties en ook enkele restaurants. Ook is de valley het startpunt voor een van de vele mooie wandelroutes in Yosemite. Via deze website kun je accommodaties boeken in het park zelf, ook niet goedkoop (vanaf $100), maar het zal je enorm veel reistijd zal schelen.

De goedkoopste optie via deze website is een stevige tent in Curry Village met 4 tot 6 bedden. De accommodaties in Yosemite Valley heel snel uitverkocht, dus vroeg boeken is een must.

Kamperen in Yosemite

Heb je zelf een tent en vind je het heerlijk om te kamperen in Amerika? De goedkoopste optie voor een overnachting in Yosemite is om te kamperen. In Yosemite Valley zijn drie campings waar je vooraf een plekje kunt reserveren:

Een kampeerplaats kost $36 (+ fees en belastingen) en daarvoor heb je een flinke parkeerplaats, een barbecue, een firepit, een picknicktafel en een bearbox.

Een kampeerplek reserveren in Yosemite

Een plaats reserveren op een van deze campgrounds is bijzonder moeilijk, want het is extreem populair. Vanaf iedere 15e van de maand kun je een plek reserveren voor de komende vijf maanden. Dus als je eind juli wilt kamperen in Yosemite, dan moet je op 15 maart klaarzitten achter je computer, want alle plaatsen zijn binnen 5 minuten weg. Via deze link vind je een overzicht met alle data.

Het is verstandig om het reserveren van een campground eerst een keer te oefenen, zodat je weet hoe het werkt als je echt gaat reserveren.

First come first serve campgrounds

Daarnaast zijn er ook een aantal campings waar je niet voor kunt reserveren, dit zijn zogenaamde first come first serve campings. Om een plekje te bemachtigen, moet je hier zo vroeg mogelijk naar toe gaan. Een overzicht van deze first come first serve campings (inclusief openingstijden) kun je vinden op deze pagina.

Een hotel buiten Yosemite National Park

Vind je de hotels in Yosemite echt te duur en is kamperen niet je ding? Dan kun je ook altijd nog een hotel buiten het park zoeken. Deze hotels zijn eenvoudig te boeken via Booking.com.

De goedkoopste hotels vind je in Mariposa, Oakhurst en Mammoth Lakes. Hou er wel rekening mee dat je flink wat reistijd hebt als je buiten het park slaapt, reken op 1 á 2 uur enkele reis (er staan vaak files).

Beren in Yosemite

Er komen veel beren voor in Yosemite National Park, hou hier rekening mee. Bear spray is verboden in het park, dus neem dit niet mee. Zorg ervoor dat je wandelingen maakt met drie mensen of meer, blijf geluid maken en hou je eten in de gaten.

Op kampeerplaatsen is een bearbox aanwezig, hier moet je alles in stoppen wat enigszins een geur heeft (naast al je eten en drinken ook je tandpasta, deodorant etc.).

Yosemite National Park bezienswaardigheden

Yosemite National is onwijs groot en er is veel te zien en te doen. Wat te doen in Yosemite National Park? Dit zijn een paar van de mooiste bezienswaardigheden:

De Tioga Pass

Yosemite National Park bezoeken: tips & de mooiste bezienswaardigheden (3)

De Tioga Pass aan de oostkant van Yosemite is een van de mooiste wegen in Amerika. Het is ook de hoogstgelegen weg in de Verenigde Staten van Amerika, op sommige plaatsen meer dan 3000 meter hoog. Hierdoor kun je dan ook lichte symptomen krijgen van hoogteziekte.

Het is dan ook geen verrassing dat je hier bijna altijd sneeuw ziet, waardoor de weg meestal gesloten is tussen november en juni (op deze website kun je de exacte openingstijden vinden, die wisselen natuurlijk per jaar). Mocht je in de maanden juni t/m november in Californië zijn, dan is een rit over deze weg een must, er zijn heel veel plekken waar je even wilt stoppen omdat er zoveel moois is te zien, zoals Tuolumne Meadows.

Lees ook: Tioga Pass in Yosemite: de mooiste bergpas in Amerika

Bezoek de watervallen

Yosemite National Park bezoeken: tips & de mooiste bezienswaardigheden (4)

In Yosemite vind je een paar prachtige watervallen. Let op, ze zijn niet het hele jaar door te zien omdat ze opdrogen in de zomer. Ik was er in juli en toen waren er maar twee watervallen te zien. De bekendste is Yosemite falls. Deze waterval is 739 meter hoog en daarmee de hoogste waterval in de Verenigde Staten van Amerika.

Daarnaast bezocht ik ook de Bridalveil falls, een waterval van bijna 200 meter hoog die recht naar beneden valt en waar je af en toe mooie regenbogen in kunt spotten.

Meer informatie over de watervallen in Yosemite kun je vinden op deze pagina.

Ontdek de mooie wandelpaden

Yosemite National Park bezoeken: tips & de mooiste bezienswaardigheden (5)

Yosemite National Park is echt een wandelpark. De mooiste uitzichten op watervallen en de vallei krijg je vaak alleen maar door een berg te beklimmen. Bij de ingang van Yosemite krijg je een krant waarin je de meeste hikes terug kunt vinden. Daarbij staat ook meteen de moeilijkheidsgraad en hoe lang je over de wandeling doet.

De paden zijn heel duidelijk aangegeven en de paden zijn van goede kwaliteit. Let er wel op dat je genoeg eten en drinken (zowel water als energydrink) meeneemt, want ter plekke is geen water te vinden. Meer tips over wandelen in Yosemite en een overzicht van de trails kun je vinden op deze pagina.

Bezoek de uitzichtpunten

Yosemite National Park bezoeken: tips & de mooiste bezienswaardigheden (6)

Het barst van de mooie uitzichtpunten in Yosemite National Park. Een van de meest populaire is Tunnel View. Vanaf hier kun je de vallei goed zien met de rotsformaties El Capitan, Half Dome en de Bridalveil Falls. Daarnaast is ook Olmsted Point aan de Tioga Pass de moeite waard.

Boek een reis naar Californië

Lijkt het je gaaf om Yosemite National Park te bezoeken tijdens een rondreis in Californië of het zuidwesten van Amerika? Dit zijn een paar handige websites die je helpen bij het boeken van je reis:

✈️Vliegtickets– Vanuit Nederland kun je rechtstreeks naar San Francisco en Los Angeles vliegen met KLM en Delta. Tickets boeken kan via dewebsite van KLM, dan spaar je meteenFlying Blue Miles.

🚘Huurauto– Een huurauto is een must tijdens een roadtrip in Amerika. Reserveer je huurauto bijSunny Cars, dan weet je dat je goed verzekerd bent. Wil je met een camper reizen? Check dan het aanbod op Travelhome.

💊Reisverzekering– Het is altijd verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Voor een korte reis is een kortlopende reisverzekering prima, maar als je meer dan drie weken per jaar op vakantie gaat, dan kan het voordeliger zijn om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Kijk bij FBTO voor de mogelijkheden.

💳Creditcard– In Amerika kun je vrijwel overal betalen met een creditcard. Veel geaccepteerde creditcards zijnVISA,MastercardenAmerican Express. Met die laatste spaar je ook nog eensFlying Blue Milesdie je in kunt wisselen voor vluchten.Meld je aan via deze linkvoor een welkomstbonus.

🥾Tours en activiteiten– Vind je het fijn om Yosemite te bezoeken met een gids? Er worden diverse dagtochten en zelfs meerdaagse tochten aangeboden via Get Your Guide.

Kant-en-klare pakketreizen

Heb je weinig tijd of vind je het lastig om zelf een hele reis in elkaar te zetten? In dat geval is het handiger om een pakketreis te boeken. Er zijn diverse reisaanbieders die een prachtige rondreis in het zuidwesten aanbieden, waarbij je ook Yosemite bezoekt. In de meeste gevallen zijn de vliegtickets, autohuur en accomodaties inbegrepen.

Deze reisorganisaties hebben mooie rondreizen:

 • Tenzing Travel – mooie rondreizen, indien gewenst op maat gemaakt.
 • Riksja Travel – kant-en-klare rondreizen, losse bouwstenen of reizen op maat.
 • Travelhome – prachtige kant-en-klare camperreizen, maar je kunt ook een reis op maat aanvragen.
 • Djoser – groepsreizen met diverse reizen in Amerika.

Lees meer over Yosemite National Park & Californië

Dit waren al mijn Yosemite National Park tips! Wil je een rondreis maken in Californië of West-Amerika en daarbij ook Yosemite National Park bezoeken? Deze reisgidsen staan vol handige tips:

Lonely Planet Yosemite, Sequoia & Kings Canyon National Parks

Capitool reisgidsen – USA Zuidwest

Op deze website kun je ook veel informatie vinden over een reis in de Verenigde Staten van Amerika. Je kunt bijvoorbeeld ook deze artikelen over Californië lezen:

 • 33 San Francisco bezienswaardigheden die je niet mag missen
 • Rondreis West Amerika: de mooiste route voor 3,5 week

Daarnaast deel ik in mijn nieuwsbrief ook regelmatig leuke reisverhalen, reisinspiratie en tips voor de mooiste bestemmingen. Schrijf je in.

Dit artikel verscheen voor het eerst in december 2016. Laatste update: januari 2024 met de laatste informatie over het reserveringssysteem.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Steun Op reis met Co.

Amerika Californië Yosemite National Park

Yosemite National Park bezoeken: tips & de mooiste bezienswaardigheden (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated:

Views: 5952

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.