Tioga Pass Road: Adembenemende weg door Yosemite (2024)

Bezoek je binnenkort Yosemite National Park en ben je op doorreis? Dan moet je zeker de Tioga Pass Road nemen. Deze bergpas is prachtig en een must-see als je van plan bent om dit wereldberoemde park te bezoeken. In deze blogpost vertel ik je alles wat je moet weten over de Tioga Pass Road, waarom het zo’n bijzondere plek is, en natuurlijk wanneer deze geopend is. De Tioga pass gebruik je als je reist van Yosemite naar Death Valley of Las Vegas. Uiteraard kan je deze route ook andersom rijden.

Dit lees je in deze blog

Wat is de Tioga Pass Road?

De Tioga Pass Road, ook wel bekend als Highway 120, is een schilderachtige weg die dwars door Yosemite National Park loopt. Deze weg is ongeveer 95 kilometer lang en verbindt de westelijke en oostelijke ingangen van het park met elkaar. De Tioga Pass Road is niet alleen de hoogst gelegen weg in Californië, maar ook een van de mooiste wegen van het land. Vanaf deze weg heb je een adembenemend uitzicht op de omliggende bergen, bossen, meren en weiden. Kortom, een roadtrip hier is een ervaring die je niet snel zult vergeten!

Waarom is de Tioga Pass Road zo bijzonder?

Er zijn een aantal redenen waarom de Tioga Pass Road zo bijzonder is. Ten eerste is het een van de weinige wegen die toegang biedt tot het Yosemite National Park, wat betekent dat je zonder deze weg een groot deel van het park niet zou kunnen bezoeken. Ten tweede is de weg de hoogst gelegen weg in Californië, met een hoogte van meer dan 3.000 meter boven zeeniveau. Dit zorgt voor een unieke rijervaring en prachtige uitzichten.

Daarnaast zijn er langs de Tioga Pass Road tal van bezienswaardigheden en activiteiten te vinden. Zo kun je een bezoek brengen aan de Tuolumne Meadows, een uitgestrekte alpenweide waar je heerlijk kunt picknicken en wandelen. Ook het Olmsted Point is een populaire stop langs de Tioga Pass Road. Vanaf dit uitkijkpunt heb je een spectaculair uitzicht op de iconische Half Dome en de omliggende bergen. Verder kan je vanaf de Tioga Pass Road prachtige wandelingen maken, bijvoorbeeld naar de Cathedral Lakes of de Gaylor Lakes. Houd er wel rekening mee dat de meeste wandelingen die hier starten lange wandelingen zijn.

De belangrijkste uitkijkpunten langs de Tioga Road

Langs de Tioga Pass Road zijn tal van bezienswaardigheden en activiteiten te vinden. En het is dan ook typisch Amerikaans om hier een stop te maken voor je auto. Ideaal, want je kunt dus altijd makkelijk parkeren. Dit zijn de highlights van de Tioga Road:

  • Bezoek de Tuolumne Meadows, een uitgestrekte alpenweide met prachtige uitzichten.
  • Maak een wandeling naar de Olmsted Point, een uitkijkpunt met een spectaculair uitzicht op de Half Dome.
  • Maak een stop bij Tenaya Lake, een prachtig meer waar je langsrijdt en meerdere stops kunt maken.
  • Bekijk de Mono Lake Basin, een uniek zoutmeer met kalkstenen tufa-torens.
Tioga Pass Road: Adembenemende weg door Yosemite (1)

Wandelingen maken langs de Tioga Pass

Er zijn verschillende wandelroutes die beginnen langs de Tioga Road. De bekendste zijn Sunrise Lakes Trailhead en de Murphy Creek Trailhead. Wanneer je tijd beperkt is rondom Yosemite, zou ik lekker van de route genieten en niet voor de wandelingen gaan.

Wanneer is de Tioga Pass Road geopend?

De Tioga Pass Road is toegankelijk vanaf de westkant via de Glacier Point Road en vanaf de oostkant via de Highway 120. De weg is geopend van eind mei tot begin november, afhankelijk van de weersomstandigheden.

De Tioga Pass Road is niet het hele jaar door geopend, omdat er in de winter vaak veel sneeuw valt in het Yosemite National Park. Over het algemeen is de weg geopend van eind mei tot begin november, maar dit kan variëren afhankelijk van de weersomstandigheden. Houd er rekening mee dat de weg op elk moment kan worden afgesloten vanwege slecht weer, zelfs tijdens de zomermaanden.

Als je van plan bent om de Tioga Pass Road te bezoeken, is het verstandig om van tevoren de actuele wegcondities te checken op de website van het Yosemite National Park. Houd er ook rekening mee dat de faciliteiten langs de Tioga Pass Road, zoals campings en bezoekerscentra, beperkte openingstijden hebben en soms ook gesloten kunnen zijn.

Tioga Pass Road: Adembenemende weg door Yosemite (2)

Het is absoluut geen zekerheidje dat je deze weg kunt nemen. Zo was de weg begin juli 2023 nog dicht vanwege sneeuw.

Hoe reis je verder als de Tioga Pass Road gesloten is? (voorbeeld van Yosemite naar Death Valley)

Voor het voorbeeld ga ik ervan uit dat je van Yosemite naar Death Valley of Las Vegas verder reist, of er vandaan komt. Dit is wat de meeste reizigers namelijk doen. Als de Tioga Pass Road open is, kun je via deze route rijden. De geschatte rijtijd van Yosemite Valley naar Death Valley via de Tioga Pass Road is ongeveer 5 tot 6 uur. Deze route biedt prachtige uitzichten op het landschap van Yosemite en de omliggende bergen.

Als de Tioga Pass Road gesloten is, moet je een omweg maken via Bakersfield. De geschatte rijtijd van Yosemite Valley naar Death Valley via Bakersfield is ongeveer 6 tot 7 uur, afhankelijk van het verkeer en de wegcondities. Deze route omvat het volgen van de snelwegen in zuidelijke richting, zoals de Highway 41 naar het zuiden naar Fresno en vervolgens de Highway 99 naar het zuiden naar Bakersfield. Vanuit Bakersfield kun je de Highway 58 naar het oosten nemen en uiteindelijk aansluiten op de Highway 395, die je naar Death Valley leidt.

Je maakt op deze route een stuk meer kilometers en je hebt veel minder mooi uitzicht. Maar als de weg dicht is, heb je weinig keuze.

Optimaal genieten van de Tioga Pass

  • De Tioga Pass Road kan soms druk zijn, vooral tijdens de zomermaanden. Probeer indien mogelijk de drukste tijden te vermijden, zodat je optimaal kunt genieten van de prachtige omgeving.
  • Geef jezelf voldoende tijd om de Tioga Pass Road te verkennen. Er is zoveel te zien en te doen langs deze schilderachtige weg, dat je het beste minstens een hele dag kunt uittrekken voor je roadtrip.
  • Zorg dat je wat te eten bij je hebt voor onderweg. Er zijn tal van plekjes waar je de auto uit komt om lekker te picknicken. Je vindt langs deze weg geen winkels.
  • Moet je naar het toilet? Er zijn meerdere composttoiletten langs de weg. Voor de mannen iets prettiger dan voor de dames.
  • De temperatuur kan behoorlijk verschillen op je reisdag. Kleed je deze dag dus aan in laagjes. Wij gingen van 5 graden ’s ochtends vroeg naar 36 graden in Death Valley op 1 dag!
Tioga Pass Road: Adembenemende weg door Yosemite (3)

Mono lake: een leuke tussenstop nadat je de Tioga Pass gereden hebt

Een leuke tussenstop na het rijden door Yosemite is Mono Lake, een fascinerend zoutmeer in Californië. Voor het gemak ga ik ervan uit dat je van west naar oost door Amerika rijdt en dus op weg bent naar Death Valley. Anders kan je Mono Lake bezoeken vóór je de Tioga Pass rijdt.

Tioga Pass Road: Adembenemende weg door Yosemite (4)

Mono Lake staat bekend om zijn unieke geologische kenmerken. Het landschap verandert opmerkelijk wanneer je Yosemite achterlaat en naar Mono Lake rijdt. Terwijl je Yosemite verlaat, zie je de bijzondere granieten pieken plaatsmaken voor een meer woestijnachtig terrein. De groene valleien en weelderige bossen maken geleidelijk plaats voor een droger en meer open landschap. Bij Mono Lake word je begroet door indrukwekkende kalkstenen tufa-torens die uit het water oprijzen, wat een surrealistische sfeer creëert.

Wat te doen in Yosemite National Park?

Ik schreef eerder al 2 blogs over wat je kunt doen in Yosemite National Park. Mijn favoriete hike is de Vernall Fall. Het is ook absoluut een aanrader om de Giant Sequoia bomen te bezoeken.

Ik hoop dat deze blogpost je enthousiast heeft gemaakt om de Tioga Pass Road in Yosemite National Park te rijden. Het is echt een van de mooiste routes die ik ooit heb gereden en ik weet zeker dat je er net zo van zult genieten als ik. Veel plezier en veilige reizen!

Tioga Pass Road: Adembenemende weg door Yosemite (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated:

Views: 5950

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.