Magnetická rezonance – MR (2024)

Pro optimální zobrazení webu je nutné aktualizovat Váš internetový prohlížeč.(Zavřít toto sdělení)

Magnetická rezonance - MR

Žádanka: Žádanka MRI_formulář_doplňovací

Formulář je interaktivní, doplňovací i on-line.Nutný Adobe Reader, nejlépe v poslední aktualizované verzi,žádanku je samozřejmě možné stáhnout do počítače, vyplnit a vytisknout či vyplnit ručně.

Vyplněnou žádanku se žádostí o vyšetření můžete posílat na Emailovou adresu: rezonance@nemlib.cz

Důrazně upozorňujeme, že indikující/odesílající lékař je PLNĚ zodpovědný za řádné vyplnění žádanky a poučení pacienta a to včetně úplně vyplněné kovové anamnézy. Je-li zjištěna jakákoli diskrepance v magnetické anamnéze mezi údaji na žádance a skutečností, není z forenzních důvodů možné vyšetření magnetickou rezonancí provést !!! (ostatní viz Kontraindikace_MR_vysetření – Metodický_list)

Co je to Magnetická rezonance?

Jedná se o moderní diagnostickou metodu sloužící k detailnímu zobrazení tkání lidského těla. Princip magnetické rezonance je založen na fyzikálních vlastnostech atomových jader, která jsou v silném hom*ogenním magnetickém poli schopna absorbovat a následně reemitovat energii v radiofrekvenčním pásmu. Reemitované vysokofrekvenční radiové vlny indukují elektrické proudy v radiofrekvenčních cívkách a naměřené hodnoty jsou následně počítačově zpracovány do podoby obrazu. V medicínském zobrazování se využívá rezonančních vlastností jader atomů vodíku, který je jako součást molekul vody ve velkém množství obsažen ve většině tkání lidského těla. Vzhledem k různému množství a rozložení molekul vody v jednotlivých tkáních tak magnetická rezonance poskytuje výborný kontrast mezi měkkými tkáněmi (voda, tuk, sval), mnohem vyšší než např. CT.

Pracoviště Magnetické rezonance

Pracoviště magnetické rezonance je umístěno v Pavilonu interních oborů (B) v patře S2.
V současné době je vybaveno 2 přístroji :

Philips Ingenia 1,5T praktickyv plné softwarové a HW výbavě aPhilips Achieva 1,5T.

Vyšetřujeme pacienty z celého Libereckého kraje, ale i z krajů okolních.

Indikace k MR vyšetření:

MR mozku
V současné době je MR nejcitlivější diagnostickou zobrazovací metodou sloužící k posouzení patologických strukturálních změn mozku, indikací je proto celá řada. MR slouží zejména k diagnostice a posouzení efektu terapie u nádorových a zánětlivých onemocnění (např. roztroušená skleroza). Podstatnou roli hraje rovněž v diagnostice epilepsie, vrozených vývojových vad, metabolických onemocnění, onemocnění cév, úrazů a v diferenciální diagnostice bolestí hlavy.

Neprovádíme funkční vyšetření mozku a MR spektroskopická vyšetření

MR páteře
MR je jako jediná ze zobrazovacích metod schopna posoudit morfologii míchy a zcela bezkonkurenčně zobrazí i další měkotkáňové komponenty páteře (ploténky, vazy, míšní nervy). MR se proto využívá k diagnostice prakticky všech patologií v oblasti páteřního kanálu, tzn. degenerativních onemocnění, výhřezů plotének, traumatických změn, nádorů v páteřním kanálu i metastatického postižení obratlů a zánětlivých, nádorových a degenerativních onemocnění míchy.

MR muskuloskeletálního systém
Vyšetření svalů, kloubů a kostí je další z domén MR. Vzhledem k vynikajícímu zobrazení měkkých tkání můžeme pomocí MR odhalovat drobné léze (poranění menisků, chrupavek, vazů) a zlomeniny obtížně diagnostikovatelné na klasických rentgenových snímcích. MR hraje důležitou roli i v diagnostice kostních a měkotkáňových tumorů a zobrazení infekčních a degenerativních onemocnění kostí a kloubů. V rámci hematologických onemocnění je rovněž důležité posouzení kostní dřeně při hematologických malignitách (např. mnohočetný myelom).

MR břicha
Vyšetření MR má nezastupitelnou úlohu v diagnostice ložiskových jaterních lézí jako cysty, hemangiomy, hepatomy, fokální nodulární hyperplazie a metastázy. Diagnostiku dále výrazně zpřesňuje dynamické vyšetření eventuelně použití hepatospecifické kontrastní látky. Z difuzních jaterních lézí je MR indikována například při hemochromatoze či hemosideroze. Dalším často využívaným vyšetřením je MRCP resp. MR cholangiopankreatikografie, která umožňuje neinvazivní vyšetření žlučových cest a pankreatického vývodu. Ve vyšetření dalších orgánů břicha a retroperitonea (pankreatu, ledvin a nadledvin) je MR doplňující metoda užívaná při diagnostických nejasnostech eventuelně u pacientů alergických na jodovou kontrastní látku. Plnohodnotnou alternativu k UZ a CT vyšetření tenkého střeva pak představuje MR enteroklýza.

MR pánve
Vyšetření MR je indikováno především k diagnostice a stagingu nádorů ženského reprodukčního sytému (karcinom děložního čípku, karcinom endometria). Jednoznačnou výhodou je zde možnost zobrazení parametrií a stavu spádových lymfatických uzlin. Méně často se MR využívá při vyšetření adnex, exkluzivní postavení naopak zaujímá při diagnostice endometriosy.

U mužů se MR stává metodou volby pro staging karcinomů konečníku, karcinomu prostaty a u traumat penisu.

MR srdce

Provádíme vyšetření morfologie a funkce srdce pomocí speciální kardiocívky. Nejčastějšími indikacemi kvyšetření srdce jsou stavy po infarktu myokardu kposouzení viability (životaschopnosti) srdeční svaloviny, dále kardiomyopatie (degenerativní postižení srdečního svalu) a myokarditidy (zánětlivé postižení srdečného svalu).

Ke zdárnému vyšetření je potřeba spolupráce pacienta (nutnost opakovaného zadržení dechu po dobu 10-15 sekund).

Kontraindikace

Absolutní

  • Implantovaný MR nekompatibilní kardiostimulátor nebo defibrilátor/kardioverter
  • Kochleární (sluchový) implantát

Relativní

  • Kovové cévní svorky
  • Kovové implantáty
  • Náhrady kloubů
  • Tetování
  • Permanentní makeup
  • První trimestr gravidity

Výhody MR:

  • Velmi dobré zobrazení především měkkých tkání
  • Vyšetření bez použití ionizujcího záření

Nevýhody MR vyšetření:

  • Kontraindikace k vyšetření
  • Relativně dlouhá doba vyšetření (cca 20-60 minut)
  • Výrazný hluk při generovaní radiofrekvenčních pulzů (přes 120dB)
  • Klaustrofobie ze stísněného prostoru gantry
  • Délka objednací doby
  • Finanční náročnost vyšetření

Objednání k vyšetření

Pacienta může k MR vyšetření objednat pouze lékař. Vzhledem k omezené kapacitě přístroje a velké spádové oblasti je objednávání řešeno korespondenční metodou. Telefonicky je možno objednat pouze pacienty hospitalizované a pacienty ve vážném klinickém stavu. Prosíme rovněž všechny klienty, aby brali objednací časy pouze orientačně a počítali s možným zpožděním. Vzhledem k dlouhým dobám vyšetření a přednostnímu vyšetřování akutních pacientů může dojít k výraznému skluzu v časovém harmonogramu, za což se předem omlouváme.

Příprava před MR vyšetřením

Před MR vyšetřením není nutná žádná speciální příprava. Vyjímkou je vyšetření v oblasti břicha, kde platí zásada 3N – Nejíst, Nepít a Nekouřit 4 hodiny před vyšetřením a v oblasti pánve, kdy je vhodné přijít s naplněným močovým měchýřem (nemočit cca 1-2 hodiny před vyšetřením).

Průběh vyšetření MR

Vyšetření provádí radiologický asistent pod vedením lékaře specialisty – radiologa.

Vzhledem k silnému magnetickému poli ve vyšetřovací místnosti musí pacient odložit všechny kovové předměty včetně ozdob. Minimalizuje se tím riziko zranění a znehodnocení vyšetření artefakty. V rámci prevence přítomnosti kovových předmětů v kapsách či na oděvu se musí pacient svléknout do spodního prádla a při vyšetření obdrží nemocniční oděv.

Radiologický asistent uloží pacienta na stůl MR přístroje a kolem těla, hlavy či jiné konkrétní vyšetřované oblasti mu umístí speciální cívku. Dále dostane pacient sluchátka k minimalizaci nepříjemných zvuků vycházejících z MR přístroje a do ruky speciální zařízení, pomocí něhož může kontaktovat obsluhující personál během vyšetření. Vyšetření se většinou provádí vleže na zádech.

V případě nutnosti aplikace kontrastní látky zavede radiologický asistent, sestra či lékař pacientovi nitrožilní kanylu. Kontrastní látka nevyvolává v naprosté většině případů žádné vedlejší reakce.

Během vyšetření musí být pacient v klidu, pokud možno se vůbec nehýbat. Jakýkoli pohyb vede k výraznému znehodnocení zobrazení. V některých případech (např. vyšetření břicha) může pacient prostřednictvím sluchátek dostávat cílené instrukce k nádechu, výdech či zadržení dechu.

U dětí mladších 4-5 let je vzhledem k obtížnější spolupráci a nutnosti absolutního klidu dítěte vyšetření MR prováděno v sedaci či anestezii pod vedením erudovaného anesteziologa. S dítětem může být ve vyšetřovně rodič eventuelně i jiný doprovod, např. zdravotní sestra.

Rutinní vyšetření mozku či páteře trvá přibližně 20-30 minut, některá komplikovanější nebo kumulovaná vyšetření však mohou trvat i přes hodinu. Po provedení vyšetření lékař vyhodnocuje získané obrázky a v některých případech vyhotovuje i další rekonstrukce (ERCP, MR angiografie). Tento proces trvá delší dobu, proto většinou není možno předat nález pacientovi ihned po vyšetření.

Popis vyšetření je vyhotoven nejpozději do 3 pracovních dní, v případě složitých nálezů a nutnosti konsilií nejpozději do 1 týdne. Popis STATIM nejpozději do 3 hodin od ukončení vyšetření.

Magnetická rezonance – MR (2024)
Top Articles
A Day at the Tropenmuseum in Amsterdam | DutchReview
Deliciously Homemade: Perfecting Famous Dave’s Cornbread Recipe at Home - Blend of Bites
Ilovepersuasian
Pwc Transparency Report
Trivago Manhattan
サリスF70プッシュへのプッシュフルエクステンションヘビーデューティドロワーランナー
Which Universal Life Option Has A Gradually
Suppression du CESE et du HCCT au Sénégal : L'Assemblée nationale vote contre la suppression de ces deux institutions - BBC News Afrique
The Girl Next Door | Rotten Tomatoes
Aarf Anchorage Alaska
Best Restaurants In Nyack On The Water
Food And Grocery Walmart Job
Bingo Bling Promo Code 2023
Evo Unblocked
What You Need to Know About County Jails
Surya Grahan 2022 Usa Timings
Dr Thottam Ent Clinton Township
Ucf Net Price Calculator
Nissan 300Zx For Sale Craigslist
Short Swords Resource Pack (1.21.1, 1.20.1) - Texture Pack
Estragon South End
Cappacuolo Pronunciation
The Four Fours Puzzle: To Infinity and Beyond!
Restaurant Depot Flyer December 2022
Kodiak C4500 For Sale On Craigslist
Offres Emploi Purchasing manager Paris (75000) | HelloWork
Wild Fork Foods Login
Drug Stores Open 24Hrs Near Me
WhirlyBall: next-level bumper cars
The Legend of Zelda: Every Reincarnation of Princess Zelda Explained
Fto Kewanee
Yillian Atkinson Velez
Author T. Jefferson Parker
Boone County Sheriff 700 Report
Southland Goldendoodles
Bryant Air Conditioner Parts Diagram
352-730-1982
Hux Lipford Funeral
Texas Longhorns Soccer Schedule
Black Myth Wukong All Secrets in Chapter 6
Rwby Crossover Fanfiction Archive
From Iceland — Northern Comfort: A Turbulent Ride Of Comedy
5128 Se Bybee Blvd
Kytty_Keeet
02488 - Uitvaartcentrum Texel
Best Blox Fruit For Grinding
Trinity Portal Minot Nd
Duxa.io Reviews
Dragith Nurn Rs3
SF bay area cars & trucks "chevrolet 50" - craigslist
Craigslist Farm And Garden Lexington
Ds Cuts Saugus
Latest Posts
Article information

Author: Aron Pacocha

Last Updated:

Views: 5840

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aron Pacocha

Birthday: 1999-08-12

Address: 3808 Moen Corner, Gorczanyport, FL 67364-2074

Phone: +393457723392

Job: Retail Consultant

Hobby: Jewelry making, Cooking, Gaming, Reading, Juggling, Cabaret, Origami

Introduction: My name is Aron Pacocha, I am a happy, tasty, innocent, proud, talented, courageous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.